HTML

Lakásfelújítás

Úgy döntöttem, kicsit lelakott 45nm-es panellakásomat felújítom. A felújítás folyamatát, ötleteimet, alaprajzokat, látványterveket, költségszámításokat, költségeket fogok itt publikálni mindenki okulására és a munka naplózása végett.

Friss topikok

  • AlfGab: Sziasztok! A DPS igen jó példa arra, hogy a Barrisol kiváltható minőségi romlás nélkül is, sok es... (2016.09.17. 19:35) Dupla jóhír: zuhany és feszített fólia
  • AlfGab: @pkrisko: Sziasztok! Azóta már jóval lejjebb mentek az árak, a gipszkartonnal igenis összehasonl... (2016.09.17. 19:27) Feszített fólia álmennyezet és fal
  • tanarbazis: Sziasztok! A szakember keresés új formája! Várjuk a szakembereket és szakembert keresőket. Gyors... (2015.11.11. 19:22) Az elektromos szerelvényekről
  • Amon: @Horváth János: A Jószakit nem próbálgatom, mert már nagyon régen becsuktam az Iwiw hozzáférésemet... (2011.09.08. 11:53) Mesteremberek az interneten
  • Amon: @Horváth János: Számoltam vele, igazából 10cm-ről sincs szó, ahol falvastagság van. A tolóajtó ped... (2011.09.05. 10:04) Új alaprajz - Az első ötlet

Archívum

Feedek

Új alaprajz - Az első ötlet

2011.09.05. 06:00 Amon

Mint mondottam volt, a következő bejegyzés az alapterület okosabb, jobb kihasználásáról fog szólni. Nos, megszületett az első ötlet. Ami buktató van, az az, hogy konzultálnom kell majd egy vízszerelővel, hogy megvalósítható-e ez ebben a formában.

Új elrendezés

Tehát az új alaprajz. Mint látható, igyekszem a lehető legtöbb helyiséget érintetlenül hagyni. Ennek oka a panel mivoltában keresendő, sajnos nem megoldható sem a faláthelyezés, elbontás, sem pedig a falba új nyílás vágása. Ebből következően a már meglévő helyiségekkel tudok operálni, és gipszkarton felhasználásával tudom felosztani a feleslegesen nagy teret.

Az egyszerűség kedvéért az egyes falakat a lakás fekvéséből adódóan a négy égtáj szerint fogom jelölni. Mivel az erkély nyugati fekvésű, ezért a nyugati irány a rajzon lefelé található. Ebből adódóan a bal oldalon van észak, felül kelet, és jobb oldalon dél.

Amint látható, a konyha teljesen ugyanolyan alapterületű marad. Egyetlen nagyobb változás, hogy a most ott elhelyezett mosógép átkerül majd a mosókonyha/mosdó-ra átnevezett füdőbe. Az előtérhez nem nyúlok, a wc is marad.

A fürdőből a bent lévő fürdőkádat kidobom. Helyette bekerül ide a mosógép, és a már meglévő háló és fürdő közötti nyílászárót felhasználva, zuhanyszobát fogok létrehozni. Az új válaszfalakat impregnált gipszkartonból tervezem, és a szoba mérete 1,5m2 a tervek szerint. Amire itt ügyelnem kell, és amiért szakember tanácsára lesz szükségem a következő: a helyiség szellőzését meg kell oldani, legvalószínűbb, hogy páraérzékeny szellőző-ventillátor lesz beépítve; a lefolyó elhelyezése és mikéntje. Mivel az alaprajzon, a fürdőszoba jobb-felső sarkánál található most a lefolyó, ezért oda kell vezetni a zuhanyszoba lefolyócsövét is. Ez nagy valószínűség szerint csak megemelt aljazattal lehetséges, de pont ebben kell kikérni a szaki véleményét.

A másik változtatás, szintén gipszkarton falat, és tolóajtót feltételez, mégpedig a maradék hálóból egy gardrób/tároló - L alakú - helyiséget kreálok. Ennek szükségességét az indokolja, hogy a kialakítandó zuhanyszoba helyén vannak a nagy, régi, ósdi, ronda beépített szekrények, ezek elbontásával viszont a tárolóhely is elvész, tehát ezt pótolni szükséges.

A nappali és a háló közti ajtó nyílásirányának, valamint a gardrób tolóajtajának indoklására egy másik, a berendezésről szóló postban fogok bővebben beszélni. Hiszen a helyiségek várható elrendezése, a bútorok helye már megvan. Le kell rajzolnom, ha kész, majd azt is publikálom itt. Az eddigi beltéri ajtók közül összesen kettő marad meg. A WC-n, és a nappali és a háló közötti. Természetesen ezek is újra lesznek cserélve. Az eddigi háló és fürdő közötti egy üvegből készült zuhanyajtó lesz. A többi helyen (konyhába vezető, nappaliba vezető és a fürdőbe vezető) pedig egyszerű nyílás marad, ha nem is boltív, de valami ahhoz hasonló. Ennek a pontos tervezését későbbre hagyom.

2 komment

Címkék: konyha háló lakás wc fürdő nappali alaprajz előtér

A bejegyzés trackback címe:

https://panellakas.blog.hu/api/trackback/id/tr653202453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth János · http://horvathjanos.inda.hu/ 2011.09.05. 08:42:53

Ahol szobát felezel el, ott érdemes a rajzon is számolni a falvastagságokkal, illletve a toloajtónak szukseges mélységgel is.

Gardrób lekerítés elegánsnak tűnik, de meg kell nézni marad-e egy 60-as mélységű szekrénynél elég hely. Nálam (szintén panel) az előszoba 140 széles, abból vesz el 56-ot a szekrény, ez így kényelmes, de 20-25cm-rel kevesebbel már lehet szűkös lenne.
Illetve mivel ott nincs ablak, jó világítás kell majd.

Annak ha se a konyhán, se a nappalin nincs ajtó annyi hátránya van, hogy a szagok be fognak menni és megtöltik a nappalit is, gardróbot is. Egy jó olajos sütés után elég nehéz kiszellőztetni és gardrób/ruhaszárító irányban ruhák is magukba szívják.

Amon 2011.09.05. 10:04:29

@Horváth János: Számoltam vele, igazából 10cm-ről sincs szó, ahol falvastagság van. A tolóajtó pedig nagyjából 20cm. A pontos számok persze még majd kijönnek.

A Gardrób érdekes állatfajta lesz, mivel igazándiból polcrendszert fogok beépíteni, így a mélység olyan lehet, amilyennek szeretném, plusz így nem vesz el értékes centimétereket az előlap, meg ilyen úri huncutságok. A világítás meg lesz oldva: minden polc feletti részre LED-es szalagot fogok beragasztani, és egy darab kapcsolóról lehet majd üzemeltetni. Így konkrétan lesz egy gyengébb általános világítása magának a gardróbnak, és minden polcnak lesz helyi világítása is.

Hát, igazából már most is olyan, mintha nem lenne ajtó, ugyanis szinte soha nem volt használva. A durvább sütéseknél kinyitom az erkélyajtót, plusz a konyhában már most is van központi szellőző, amibe be fogok kötni egy szagelszívót. Mivel a központi szellőző is nyomógomb-kapcsolású, így meg lehet oldani, hogy egyszerre kapcsoljon be a helyi szagelszívóval. Így nem szomszédok konyhájába továbbítom a szagokat. :)
süti beállítások módosítása