HTML

Lakásfelújítás

Úgy döntöttem, kicsit lelakott 45nm-es panellakásomat felújítom. A felújítás folyamatát, ötleteimet, alaprajzokat, látványterveket, költségszámításokat, költségeket fogok itt publikálni mindenki okulására és a munka naplózása végett.

Friss topikok

  • AlfGab: Sziasztok! A DPS igen jó példa arra, hogy a Barrisol kiváltható minőségi romlás nélkül is, sok es... (2016.09.17. 19:35) Dupla jóhír: zuhany és feszített fólia
  • AlfGab: @pkrisko: Sziasztok! Azóta már jóval lejjebb mentek az árak, a gipszkartonnal igenis összehasonl... (2016.09.17. 19:27) Feszített fólia álmennyezet és fal
  • tanarbazis: Sziasztok! A szakember keresés új formája! Várjuk a szakembereket és szakembert keresőket. Gyors... (2015.11.11. 19:22) Az elektromos szerelvényekről
  • Amon: @Horváth János: A Jószakit nem próbálgatom, mert már nagyon régen becsuktam az Iwiw hozzáférésemet... (2011.09.08. 11:53) Mesteremberek az interneten
  • Amon: @Horváth János: Számoltam vele, igazából 10cm-ről sincs szó, ahol falvastagság van. A tolóajtó ped... (2011.09.05. 10:04) Új alaprajz - Az első ötlet

Archívum

Feedek

Az elektromos szerelvényekről

2011.09.15. 15:41 Amon

Bár kicsit ugrálás a témák között, de mivel most éppen alkotói válságban vagyok, így egy konzerv témát veszek elő. A lakásban természetesen az elektromos szerelvényeket - köznapi néven villanykapcsolók és konnektorok - is le fogom cserélni, illetve újakat fogok feltenni.

Sokat gondolkodtam rajta, hogy válasszak-e olcsó szerelvényeket, pár száz forint darabja, és ugyanolyan jól kiszolgálja pár évig az embert. Azonban ha már felújítok, úgy döntöttem, hogy olyat fogok választani, ami stílusban is közelebb áll a várható berendezéshez, színekhez. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden kapcsolót, nyomógombot, konnektort leszerelek. Meg persze azt, hogy nem lesz egyenfehér szerelvény a lakásban.

Hosszas kutakodás után néhány márkára szűkült az interneten egyáltalán fellelhető darabok száma. Gondolkodtam a Legrand Galea Life, a szintén Legrand Valena kapcsolókon, aztán rábukkantam arra, amit végül kiválasztottam, a portugál Efapel által gyártott Logus90 márka mellett döntöttem.

A döntésem oka, mint említettem, a design és a színek. Mivel a grafit, a szürke és az ezüst igen közel állnak a szívemhez, kellemes és komoly hatást kelt, ráadásul a fehér falon igen jól mutat, ezért úgy döntöttem, valahol itt kezdek kutakodni. Ráadásul az ezüst-szürke-grafit-szerű színek színes megvilágításban is jól mutatnak.

Végül, anyagi- és lehetőségekbeli megfontolásból ebből alumínium nyomógombok és betétek, valamint grafitszürke keret lett.

Ennek a családnak a hatalmas előnye, hogy a vásárló maga rakhatja össze a keret és betétválasztékból azt, ami neki a legjobban tetszik. Ezt tettem én is. Ráadásként létezik mindegyikből nyomógomb, kapcsoló, elektromos-aljzat, antena-aljzat, UTP-aljzat és nem utolsó sorban kábelkivezető aljzat is. Ez utóbbi hasonló, mint a hangfalak hátulján lévő gyorskapocs. Pontosan erre is lesz szükségem, lévén a nappaliban az egyik falon (a délin, a bejárat mellett) lesznek a média-cuccok, és a másik falon (ugyanitt az északin) lesz még két hangfal, az 5.1 hátsó két darabja. Így kézenfekvő, hogy egy ilyen kábelkivezetőn keresztül kötöm be, és maga a kábel a falban fog futni.

Végül összesen, a teljes lakásban az alábbi design-szerelvény kerül kihelyezésre:

  • 10db elektromos dugalj kiállás
  • 6db világítás kapcsoló
  • 2db csillárkapcsoló
  • 2db nyomógomb: időkapcsolós szellőztető-rendszerhez
  • 1db RJ45-ös hálózati kiállás
  • 1db kábelkivezetés egy házimozirendszer két hátsó hangfalához

A maradékot pedig jobb minőségű elosztók fix felszerelésével fogom megoldani, lévén azokat el tudom helyezni rejtetten, például a média-falnál önmagában minimum 7 aljzatra lesz szükségem, ám az eszközök zsinórját be tudom húzni a gipszkartonba egy szerelődobozba, ahova pedig egy egyszerű elosztót csavarozok fel, melyről a dugaszt levágva az elektromos vezetékhez csatlakoztathatom. Ugyanez igaz a mikróra, hűtőre, esetleges mosogatógépre is. A fürdőben a mosógép dugalját meg úgyis vízhatlan dugaljal kell megvalósítanom.

Szóval a fentiek összességében olyan 40.000HUF költséget jelentenek, a nagyságrendekkel olcsóbb, különböző méretű hosszabbítókkal együtt, cserébe designos, szép kapcsolóim és konnektoraim lesznek.

1 komment

Címkék: lakás világítás gipszkarton elektromos szerelvények

A bejegyzés trackback címe:

https://panellakas.blog.hu/api/trackback/id/tr13229667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanarbazis 2015.11.11. 19:22:34

Sziasztok!

A szakember keresés új formája! Várjuk a szakembereket és szakembert keresőket.

Gyors ingyenes ajánlatkérés egyszerre több szakembertől, a szakembereknek egyszerű, ingyenes regisztráció.

www.szakembered.hu - a Te szakembered
süti beállítások módosítása