HTML

Lakásfelújítás

Úgy döntöttem, kicsit lelakott 45nm-es panellakásomat felújítom. A felújítás folyamatát, ötleteimet, alaprajzokat, látványterveket, költségszámításokat, költségeket fogok itt publikálni mindenki okulására és a munka naplózása végett.

Friss topikok

  • AlfGab: Sziasztok! A DPS igen jó példa arra, hogy a Barrisol kiváltható minőségi romlás nélkül is, sok es... (2016.09.17. 19:35) Dupla jóhír: zuhany és feszített fólia
  • AlfGab: @pkrisko: Sziasztok! Azóta már jóval lejjebb mentek az árak, a gipszkartonnal igenis összehasonl... (2016.09.17. 19:27) Feszített fólia álmennyezet és fal
  • tanarbazis: Sziasztok! A szakember keresés új formája! Várjuk a szakembereket és szakembert keresőket. Gyors... (2015.11.11. 19:22) Az elektromos szerelvényekről
  • Amon: @Horváth János: A Jószakit nem próbálgatom, mert már nagyon régen becsuktam az Iwiw hozzáférésemet... (2011.09.08. 11:53) Mesteremberek az interneten
  • Amon: @Horváth János: Számoltam vele, igazából 10cm-ről sincs szó, ahol falvastagság van. A tolóajtó ped... (2011.09.05. 10:04) Új alaprajz - Az első ötlet

Archívum

Feedek

A zuhanyszoba

2011.09.09. 06:00 Amon

Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen a felújítás új motorját képező zuhanyszobával, milyen megoldásokat válasszak. Nos, itt az összegzés, mire jutottam.

Tehát, adott a hálószobából impregnált gipszkarton válaszfalakkal leválasztott 100x150cm-es, a fürdőbe nyíló ajtónyílással és a fürdővel közös fallal. Mivel a folyóka beépítési magassága 6,5cm, ezért vélhetően a zuhanyszoba padlózatát meg kell emelni. Kétlem, hogy a most lerakott laminált padló alatt lenne ennyi hely.

Az aljzat megemelését Rigidur szárazpadló rendszerrel lehet a legegyszerűbben megoldani. A lerakása erősen hasonlít az úsztatott laminált padlóéhoz, illetve a gipszkarton szereléshez. A tetejébe természetesen kell egy teljesen vízzáró réteg, hogy a nedvesség ne juthasson a gipszrost-lapok közé, lévén ezek a lapok magukba szívják a nedvességet. Szakemberrel való konzultáció után azt tervezem, hogy kezelem még a már említett latex-festékkel is. Az így kialakult padozat nagyon nagy előnye, hogy glettelés után tökéletesen sima.

A megemelt padozatra a már említett Aqua-Step vízálló műgyanta laminált padló utánzat kerül. Amelyet egyébként időközben meg is tapogattam, és tényleg eléggé laminált padlóhoz hasonló tapintásra. Ráadásul az illesztékek közé gumicsík is kerülhet, így a csúszásgátló is megvan.

A zuhanyfolyóka kiválasztása egyszerű volt, lévén már nagyon régen rátaláltam az ACO Comfort termékekre. Ez - amennyiben megoldható - akkor mintegy első lépcsőként fog funcionálni a mostani küszöb helyén. Tehát a víz, a déli falnál (az alaprajzon ez a zuhanyszoba jobb oldali falát jelenti) folyik ki, átfolyik a padozaton az keleti-észak-keleti falnál (az alaprajzon ez a felső fal) található zuhany-ajtóig, majd az alatt távozik a folyókán keresztül a csatorna-hálózatba.

Mivel a déli fal panelfal, ezért kénytelen vagyok oda impregnált gipszkarton előtétfalat építeni, hogy bele tudjam rejteni a bejövő hideg- és melegvíz-csöveket, valamint ebbe az előtétfalba lesz beépítve a zuhanyrendszer is, mind a csap, mind pedig a váltó (esőztető fejzuhany és a kézi zuhany között).

A falakat a már említett Decora festékkel fogom festeni, fehérre.

A zuhanyszettekből igazán sokfélét lehet kapni, s árban is elég szép nagy szórást mutat a piac. Én egy középkategóriás, falbaépíthető szettet néztem ki, amelynek egyes elemeit a már tárgyalt előtétfalba lehet süllyeszteni. A szett Feromix Tower 120282.1 névre hallgat.

A plafon egy épített, impregnált gipszkarton álmennyezet lesz, amelybe beépítem a fejzuhanyt úgy, hogy annak alja egy vonalba legyen az álmenyezettel. Így csupán egy 20x20cm-es négyzet lesz a fejzuhany, a szélén gumicsíkkal lehet tompítani a víz átfolyásából adódó rezgéseket, hangot.
A plafonra lesz még építve, vízálló dekorléc mögé a világítás is, amely kék, valamint melegfehér LED-szalagokkal lesz megoldva. Gyakorlatilag a festett falakat fogja kékkel és fehérrel megvilágítani a beépített, szilikonborítású, vízálló LED-szalag.
A világítás kapcsolása a fürdő fővilágításával együtt, az előtér WC-ajtóval szemközti falán lesz megoldva.
A mennyezetbe építve fog működni még egy párára automatikusan bekapcsoló szellőztető ventillátor, amelynek kimenetét, a keleti falon készített áttörésen keresztül és szellőző csövek segítségével a fürdő keleti falán már meglévő épület-szintű szellőzőjébe vezetem. Így a pára hamar képes kiürülni az amúgy veszélyesen vizes helyiségből.

Legvégül, egy az ajtónyílásnál valamivel alacsonyabb, savmaratott biztonsági üvegből készült zuhanyajtót szerelek fel, amely a kíváncsi szemek elől rejti el az éppen zuhanyozni vágyót. Az ajtó alatt és felett is lesz rés, a pára kiszellőzése, illetve a víz folyókába távozása miatt.

A hétvégén összedobok néhány kézzel rajzolt látványtervet és a már emlegetett Sweet Home 3D-vel készülő műszaki tervet is. Az előbbi már csak azért is lesz érdekes, mert körülbelül úgy rajzolok szabad kézzel, mint egy köszvényes rinocérosz rotringgal.

Szólj hozzá!

Címkék: led szakember ajtó világítás zuhany csaptelep gipszkarton szellőző padlóburkolat falfesték falburkolat megvalósíthatóság automata ventillátor

A bejegyzés trackback címe:

https://panellakas.blog.hu/api/trackback/id/tr463203098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása