HTML

Lakásfelújítás

Úgy döntöttem, kicsit lelakott 45nm-es panellakásomat felújítom. A felújítás folyamatát, ötleteimet, alaprajzokat, látványterveket, költségszámításokat, költségeket fogok itt publikálni mindenki okulására és a munka naplózása végett.

Friss topikok

  • AlfGab: Sziasztok! A DPS igen jó példa arra, hogy a Barrisol kiváltható minőségi romlás nélkül is, sok es... (2016.09.17. 19:35) Dupla jóhír: zuhany és feszített fólia
  • AlfGab: @pkrisko: Sziasztok! Azóta már jóval lejjebb mentek az árak, a gipszkartonnal igenis összehasonl... (2016.09.17. 19:27) Feszített fólia álmennyezet és fal
  • tanarbazis: Sziasztok! A szakember keresés új formája! Várjuk a szakembereket és szakembert keresőket. Gyors... (2015.11.11. 19:22) Az elektromos szerelvényekről
  • Amon: @Horváth János: A Jószakit nem próbálgatom, mert már nagyon régen becsuktam az Iwiw hozzáférésemet... (2011.09.08. 11:53) Mesteremberek az interneten
  • Amon: @Horváth János: Számoltam vele, igazából 10cm-ről sincs szó, ahol falvastagság van. A tolóajtó ped... (2011.09.05. 10:04) Új alaprajz - Az első ötlet

Archívum

Feedek

Zuhany falburkolat

2011.09.08. 06:00 Amon

Ahogyan a padlónál előzetes kritérium volt a kőmentesség, úgy az oldalfalaknál is száműzve lesznek a kő burkolólapok, csempék. A konyhában, és a zuhanyban is.

A kérdés persze mindig az, hogy mivel lehet leváltani a már egyébként jól bevált, de rideg, kellemetlen, és szerintem ronda csempéket. Nos, egy kis internetes kutakodás, és ötletelés után itt is megtaláltam a kézenfekvő és kielégítő megoldást.

Mielőtt viszont rátérnék a lényegre, hogy mit is választottam, néhány olyan ötlet, amit mindenképpen kerülni kell. Van olyan, aki a zuhanyzót konkrétan akvárium-üveggel burkolta. Az ötlet elsőre jó, hiszen a szorosan a falra ragasztott üveg nem törékeny, alá mintákat lehet betenni, jól tömít, akár hangulatosan meg is világítható, és kellő (nagyon durva) szellőzéssel még akár a befülledés is elkerülhető. Azonban párásodik s ez látszik is. Minden melegebb vízben való zuhanyzás során a pára az üvegre csapódik ki, s ez meg is látszik, arról nem is beszélve, hogy foltosan szárad, ami ronda. Tehát minden zuhanyzás után szárazra kéne törölni. Nos, mindannyian tudjuk, hogy ez kizárt.

Másik elvetélt ötlet a fából készült burkolat. Jó, de túl sötét, és nem utolsó sorban lambéria-hatást kelt, ami meg a '80-as évek előszobáira emlékeztet. Arról már nem is beszélve, hogy folyton karban kell tartani, vigyázni, hogy ne sérüljön egy picit sem, mert akkor beszivárog a víz, vagy a pára, a fa(lazat) megduzzad, szétreped, vagy kiszáradás után összehúzódik s megint csak szétreped.

A negyedik ötlet nem rossz, bár ha szorosan vesszük, kőburkolat. Ez pedig a marokkói vakolat. Ezt szépen is meg lehet csinálni, gyönyörű simára lehet csiszolgatni, és egyáltalán nem kőnek hat, inkább csak sima vakolt falnak tűnik. Cserébe nagyon drága, és kizárólag (ritka) mesterember képes jó minőségben felhordani. Következésképpen még drágább.

A sok elvetélt ötlet után véletlenül bukkantam rá egy speciális latex-festékre, a Decora Klórkaucsuk bevonatra. Ez a festék számomra több szempontból is megfelelő. Egyrészt, felhordható közvetlenül a glettelt betonra, gipszkartonra, másrészt beltérben is használható, tehát szárazon semmilyen egészségre veszélyes anyagot nem tartalmaz. Harmadrészt, a zuhanyzóban is hangulatvilágítás lesz, így nem hátrány, hogy kizárólag fehér színben elérhető. Negyedrészt pedig festékszóróval is felhordható. 

Ez utóbbi kritérium azért fontos, mert - mint azt említettem - saját kezűleg tervezek csinálni mindent, amire képes vagyok. Nos, elvileg a festésre képes is vagyok, ám az évek során számtalanszor kipróbáltam magam mind az ecsettel, mind pedig a festőhengerrel, és hát, egyik sem volt éppen az a szemet gyönyörködtető látvány. Így határoztam el, hogy vásárolni fogok egy közepes, ám amatőr festékszórót, amely nem a megszokott, birkányi méretű kompresszorral üzemel, hanem beépítve tartalmazza azt. Ilyen például a Bosch festékszóró-rendszere is.

Szólj hozzá!

Címkék: zuhany falburkolat

A bejegyzés trackback címe:

https://panellakas.blog.hu/api/trackback/id/tr763202939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása